Kompostiranje Človeškega Gnoja

 

Kompostišče Za Človeški Gnoj

 

VIDEO: Predstavitev Haciende za človeški gnoj

 

Izkopane so bile luknje za kole velikosti 7x10 cm, ki so bili postavljeni v mešanico suhega betona in zemlje, navlažena in fiksirana.

 

Z postavljenimi in fiksiranimi koli, privijemo še deske na kole, tako da dobijo zaboji stene.

 

 Zaboji dobivajo obliko, ko se dodaja še več desk na vsako stran.

 

Tram v ostrešju (škarnik) je narejen iz reciklirane trobelike, odrezala sta ga Joe Jenkins in pastorek Brent Ulisky.

 

Stare deske iz porušenega skednja, so bile uporabljene za pokrivanje strehe. V ozadju vidite 20 let staro kompostišče, narejeno iz ničesar drugega kot recikliranih materialov. Toda zdaj že malo razpada.

 

Pokriti sredinski zaboj se uporablja kot skladišče za pokrivni material, streha je pokrita s skrilavci. Na sliki levo za Haciendo, lahko vidite vrh, kupa žagovine, ki stoji za kompostiščem. Žagovina se uporablja v tem straniščnem sistemu.

 

Žlebovi usmerjajo dež v zbirni sod. Deževnica se uporablja za čiščenje straniščnih posod. Umazana voda iz posod se nato odlije na kompost, in nikamor drugam.

 

Na novo zgrajena Hacienda za človeški gnoj.

 

Hlapenje iz kompostnega kupa. Ta kup je bil kopan in posnet hkrati od iste osebe – lopata v eni roki in kamera v drugi, torej se slika malo trese.

 

VIDEO: Praznjenje straniščnih posod

   

Kompostišče po 2 letih uporabe. Opazite mesto hiše in vrta na levi sliki. Hiša je za kompostnimi zaboji in na desno, vrt je zadaj ter na levo. Streha iz skrilavcev na kurniku se vidi na robu vrta (skrajno levo na slik, daleč zadaj). Kljub dejstvu, da sta kompostna zaboja napolnjena z straniščnim materialom, ne oddajata nobenega vonja. V desnem zaboju kompost dozoreva od prejšnjega leta. Porabil se bo v prihajajoči pomladi, in aktivni (levi) zaboj se bo pustil na miru letu dni (bo zorel). Kroženje se nadaljuje na ta način neskončno dolgo. Več lahko preberete v odlični knjigi o kompostiranju človeškega gnoja Humanure Handbook.

 

Sredinski zaboj se uporablja za pokrivni material, v tem primeru bale sena za zimo.

 


 

Moje Kompostišče Za Človeški Gnoj

Izkopane so bile luknje za kole, uporabil sem stare, ki sem jih fiksiral in zabetoniral (koli naj bodo v isti ravnini).

 

Ko so koli trdno nameščeni v luknjah, privijemo na njih še deske, da dobijo zaboji stene. Zunanje stene, kole in sredinski zaboj za pokrivni material sem pobarval z Biotan-om, notranje strani kjer bo kompost strani so ostale nepobarvane.

        

Na notranji strani sem privil še dve majhni palici, ki bosta držali deske, ki jih bom dajal na prvo stran zaboja, ko se bo le ta polnil. Na desni sliki se vidi, da ena palica krajša od leve, zaradi tega, da lahko vstavim noter še zadnje deske, čisto do vrha.

kompostni zaboj 

Na sredinski zaboj sem naredil streho (pokrito s skodlami), ki ščiti pokrivni material (slamo za kompostni zaboj) pred dežjem, in snegom pozimi, da ne zmrzne. Vrata niso potrebna, sam sem jih naredil, da izgleda lepše. 

 

Dobro je, če se položi žičnata mreža na kompost, da ščiti pred živalmi, da bi brskali in vznemirjali kompost. Tako je izgledal kompost po petinpetdesetem dnevu polnjenja, bela pika na sredini je kompostni termometer.

 

Stari plastičen kompostnik sem uporabil za žagovino, tako da pozimi ne zmrzne. Isto količino žagovine imam še v vrečah. Kompostni zaboji in žagovina sta blizu hiše, tako da ni dosti poti, kar pride zelo prav pozimi, ko je tema ali slabo vreme.

Tukaj še nekaj mojih izkušenj in koristnih nasvetov glede kompostiranjem.

Podrobne informacije o kompostiranju človeškega gnoja v odlični knjigi, ki je na voljo brezplačno ali jo kupite.

kompost         

 

Vir: HumanureHandbook.com  

Loveable Loo is a registered trade mark of Joseph Jenkins, Inc.