Naredi si svojega

Kompostno stranišče za človeški gnoj

 

Stranišče s tečaji za človeški gnoj naj bo 47 cm široko in 56,5 cm dolgo. Rabite dve deski, za spredaj in zadaj, 1,9 cm x 25 cm x 47 cm in še dve za na vsako stran 1,9 cm x 25 cm x 52,7 cm. Ter dva tečaja.

Potrebujete še en kos vezanega lesa, za zgoraj, 1,9 cm x 51,5 cm x 47 cm ter en kos vezanega lesa 1,9 cm x 5 cm x 47 cm. S tečaji povežite kosa iz vezanega lesa skupaj.

Izrežite luknjo v večjem kosu vezanega lesa (51,5 x 47), tako da bo ustrezala vrhu 20 literne straniščne posode. Prepričajte se, da je luknja v vezanem lesu oddaljena le 3,7 cm od sprednjega roba. Vedno uporabite popolnoma iste posode v stranišču za človeški gnoj, zato da bodo točno ustrezale. Kupite običajno straniščno desko.

Vse mere so v centimetrih.

 

            

 

                  

              

 

Prenesite si Letak z Navodilom za uporabo kompostnega stranišča, ki ga obesite zraven na zid.

VIDEO: Poglejte kako so narejena ta stranišča:

VIDEO: Poglejte kako se vsebina iz straniščnih posod doda v kompostni zaboj

Poglejte kako se praznijo posode.

Preden začnete, še zelo priporočam da preberete izvleček spodaj, kaj še treba upoštevat pri izdelavi stranišča iz Priročnika z Navodili.

"Stranišče je narejeno tako, da ustreza točno enemu tipu posode. To ne pomeni da bo ustrezalo različnim posodam. Če je na primer druga posoda dva centimetra večja kot izvirna posoda, se straniščna deska ne bo spustila čisto dol. T

orej na začetku izdelave stranišča rabite vsaj štiri posode s pokrovi (op.p. priporočam šest), ki so popolnoma enake, tako po obliki in velikosti.

Potem izdelajte zaboj ali kabinet. Z zabojem ustvarite prenosno stranišče, medtem ko je kabinet trajno narejen ob zidu. Najbolj priročna oblika zaboja ali kabineta je s pokrovom na tečajema, ki omogočata preprosto zamenjavo straniščne posode.

Tukaj je še par enostavnih pravil, ki se naj upoštevajo, ko se dela straniščni zaboj ali kabinet:

  1. Prvo, zgornji rob straniščne posode, naj se skoraj dotika dna straniščne deske. Zatorej je višina straniščnega zaboja kritična in zaboj naj bo narejen tako, da bo ustrezal višini posode, ki jo imate.
  2. Drugič, sprednji rob straniščne deske naj sega do sprednjega roba straniščnega zaboja.

Ta dva oblikovalska elementa sta pomembna zaradi človeške anatomije. Če straniščna posoda ne pride skoraj do dna straniščne deske, potem lahko urin steče preko roba straniščne posode, kar se lahko zgodi še posebej pri mladih fantih pri opravljanju velike potrebe.

Če je straniščna deska pritrjena predaleč od prednjega roba straniščnega zaboja, potem lahko urin pride nenamerno na vrh prednjega dela zaboja, in s tem povzroči predčasno razpad zaboja.

Za dobro, trdno, dolgoročno stranišče, naj bo zgornja deska straniščnega zaboja (ta v katero izžagate luknjo za posodo), iz enega kosa lesa, kot je vezan les za zunanjo uporabo.

Ta les se naj pobarva, polakira, ali kako drugače zaščiti, da bo držal dalj časa in se bo lažje čistil. Stranski deli zaboja so lahko iz lesa, novega ali starega, različne velikosti, odvisno od želja uporabnika. Dolžina nog določa višino zaboja."

Ker imajo običajna vedra v Sloveniji, držalo za ročaj čisto pri zgornjem robu, za razliko od ameriških, bi bilo potrebno izrezati toliko naokrog pri držalu za ročaj, da bi šlo vedro skozi vezano ploščo in bi se rob vedra skoraj dotikal roba straniščne deske. Drugače se rob vedra ne dotika roba straniščne deske, le čez zgornjo desko. 

Sam imam ovalna vedra. Nova ovala ali okrogla ima podjetja Plastik, ali Auer, ki jih verjetno pošljejo tudi na dom po pošti. Ovalna se dobijo se tudi v trgovini Merkur. Ali si nabavite klasična ovalna rabljena vedra, okrog 18 litrov, ki jih uporabljajo slikopleskarji.

 

 

 

 

Vir: HumanureHandbook.com