Vsi se sprašujejo kako "izpraznit posode" ?

Kako strašno je lahko? No, tukaj je postopek:

  

Tukaj sta dve straniščni posodi človeškega gnoja, pripravljeni da se izpraznita v kompostni zaboj (poglej slike postopka kako pridemo do sem). Zaboj je pokrit z žično mrežo, da drži živali zunaj, kot so psi, kokoši itd.

 

To je bližnji posnetek zaboja in mreže. Na sredini komposta je 50 cm kompostni termometer, toda na sliki se ne vidi.

 Poglejte VIDEO, ki prikazuje aktivni zaboj:

 

Poglejte VIDEO, ki prikazuje hlapenje vlage iz aktivnega zaboja:

 

Mreža je dana na stran, kompostni termometer odstranjen in pokrivni material porinjen na rob zaboja na vse štiri strani, uporabimo senene vile, in z njimi hkrati naredimo na vrhu sredine kupa vdolbino.

Opazite debel sloj pokrivnega materiala na vseh štirih straneh roba zaboja. Z razprostiranjem komposta v vse smeri, in puščanjem pokrivnega materiala na robu, nam omogoča da je kompostni kup do neke mere raven, hkrati s tem tudi povečamo prostornino kupa.

Svež straniščni/kuhinjski/vrtni material je dodan na sredino kupa, kjer je temperatura največja. Hladnejši rob priskrbi prostor za deževnike in ostale makroorganizme, da lahko uidejo vročini termofilne sredine, kjer veselo jedo kar jim je videti okusno. 

 

 To je slika, ko je bilo tisto leto pokrivni material v glavnem plevel.

 

Svež človeški gnoj se iz stranišča doda na sredino kupa. Kar vidite je vsebina štirih 20 liternih posod človeškega gnoja (tedenska količina družine štirih) dodanih naenkrat v zaboj.

Lažje je nesti dve posodi kot eno, zato se uporablja sistem štirih posod, in družina štirih mora izpraznit posode enkrat na teden – nedelja popoldan, 20 minut od začetka do konca.

 VIDEO: Dodajanje straniščnega materiala v kompostni zaboj.

 

Izpraznjene posode se očistijo z vodo, umazana voda se nato odlije na kompost. Posode se potem očistijo z dolgo straniščno ščetko, in vodo v katero smo dali par kapljic čistila za posodo. Ne uporabljajte "proti-bakterijskega" mila. Želimo nahranit bakterije, ne jih pobit.

Tudi ta umazana voda se odlije na kompost. Ti kompostni zaboji imajo sod za zbiranje deževnice, za priročno umivanje posod. V zimskih mesecih je sod prazen, da preprečimo škodo zaradi mraza. Pozimi se štiri literna posoda, napolnjena z vodo vzame zraven. Štirje litri vode bodo počistili dve posodi. 

 

Pokrivni material ki je bil porinjen na stran, se sedaj povlečen nazaj, preko svežega komposta.

 

Doda se še več pokrivnega materiala, da imamo ves čas čisti sloj na vrhu komposta. V tem primeru se je uporabila slama, čeprav so seno, pleveli, listje ali pokošena trava tudi dober pokrivni material.

Pokrivni material se bo spreminjal, glede na letni čas. Kompost ima raje zelen, živ material, toda seno, slama ali posušeno listje so tudi v redu. Različni pokrivni materiali se lahko uporabijo v istem zaboju.

Treba poudarit, da se ne dodaja samo človeški gnoj v kompostni zaboj. Kompostirajo se vsi kuhinjski ostanki, ostanki hrane, vključno z trupli majhnih živali (ribji ostanki, mrtve kokoši itd). Vso meso, maščoba, kosti itd, kar se običajno in zmotno pravi "da se ne kompostira", gre tudi v zaboj. Ta zaboj že vsebuje nekaj ducat rib, vsaj eno kokoš in enega oposuma (dobljenega na delu v kokošnjaku in odstranjen v kompostni zaboj).

 

Žična mreža je dana nazaj na vrh komposta in termometer vstavljen na sredino vrha kupa. Žica je ostanek ograje, kar vržen na zaboj, morala bi se obrezat, da bi bolje ustrezala. Kos žičnate ograje, položen na vrh aktivnega kompostnega kupa bo preprečila živalim kopanje po kupu ali pokrivnem materialu

 

Na tej sliki se boljše vidi žica in termometer. Termometer je majhna siva pika na sredini komposta.

 

To je slika celotnega kompostišča. Zaboj na desni zori. Vanj ni bilo ničesar dodanega tri mesece, ko je bila slika posneta. Ne potrebuje več žice na vrhu. Obdržal je visoko temperaturo (43-48 stopinj Celzija) še dva meseca, potem ko se svež material ni več dodal. Ta zaboj je bil čisto poln do poletnega solsticija (sončni obrat).

 Poglejte VIDEO, ki prikazuje kompostišče:

 

Zaboj na levi (v katerega smo pravkar dodali) se polni tri mesece. Sprejel še bo dodatnih devet mesecev človeškega gnoja in ostankov hrane, sena, plevela, listja, pokošene trave itd od družine štirih. Manjše družine ali posamezniki lahko potrebujejo manjše zaboje. Čudež komposta vključuje neverjetno količino krčenja.

Dokler je prisotna termofilna (vroča) mikrobiološka aktivnost se bo kompost krčil, krčil in še malo krčil. Da zagotovimo termofilno aktivnost, se naj dodaja ves urin in blato na kompostni kup. Ne ločujte urina v stranišču za človeški gnoj. Prav tako vključite toaletni papir, kartonaste tube od toaletnega papirja. Ter vse kar lahko doma  kompostirate dodajte v kompostni zaboj.

 Poglejte VIDEO ki prikazuje jemanje iz končanega komposta.

 

Namen kompostiranja človeškega gnoja je v preprečevanju onesnaženja vode, recikliranju človeških iztrebkov, da preprečimo fekalno onesnaženje okolja in ponovnem pridobivanju hranil za zemljo za gojenje hrane.

Kompost pridobljen kot je opisan po zgornji metodi, se je uporabljal za gojenje hrane družine štirih – postopek je rezultat od leta 1979 neprekinjenih izkušenj avtorja knjige Humanure Handbook. Slike avtorjevega vrta, spodaj, prikazujejo koristi plodne prsti.

 VIDEO: Spomladansko dodajanje komposta na vrt

 

 

 

 

Vir: HumanureHandbook.com