Moje izkušnje

Kompostni termometer

Za resno kompostiranje zelo priporočam kompostni termometer, dolžine 50 cm. Predvsem iz razloga, da vidiš kaj se dogaja v kompostu, saj je temperatura pokazatelj mikrobiološke aktivnosti. Tako lahko dozorel kompost brez strahu uporabiš tudi na zelenjavnem vrtu.

Sedaj se ga da dobiti tudi pri nas tukaj.

Priporočam, da ko dobite termometer, kupite prozoren silikonski kit, in še dodatno zatesnite robe na steklu in ostala šibka mesta. Tako bo 100% zatesnjen in vlaga res ne bo mogla noter, saj bo termometer ves čas zunaj in izpostavljen vsem vremenskim vplivom.

Izračun količine žagovine

Seštejte težo vseh članov gospodinjstva, ter množite z 13. Dobili boste količino žagovine, ki jo potrebujete za eno leto. 

Npr. prva oseba 70 kg in druga 55 kg = skupaj 125 kg za obe je potrebno 1625 litrov žagovine ( 1,63 m3).

Straniščne posode

Ker so naša vedra drugačna od ameriških, ki imajo držalo za ročaj na steni vedra nižje kot naša običajna okrog 20 literna. Zato, ko se narediti luknja, bo rob posode gledal čez zgornjo desko, ne pa do roba straniščne deske. Če želite, da gleda do roba straniščne deske morate pri tečaju ročaja malo odžagati, da bo ročaj šel skoz.

Sam imam ovalna vedra. Nova se dobijo pri podjetju Plastik in Auer, ter trgovina Merkur. Rabljena pa pri slikopleskarjih.

Priporočam vsaj 2 do 3 veder več, kot jih rabite na teden, če slučajno dobite kakšne obiske. In ker pozimi med tednom, če pridete pozno domov iz službe, ne boste v temi hodili ven in jih praznili, ampak boste lepo počakali na vikend.

ročka s pipicoČiščenje straniščnih posod

Ker je zelo nerodno v eni roki držati posodo, v drugi zalivalko, in hkrati umivati posodo. Sem si kupil 10 literno ročko s pipico na dnu.

Ročko postavim malo više, da lahko gre posoda pod njo. Napolnim jo z vodo, pozimi s toplo, saj v mrzlem vremenu kapljice vode, ki ostane v posodi hitro zmrznejo. Medtem, ko z obema rokama držim posodo jo vrtim, da se lepo splahne, tudi če voda zmrzne se sedaj odtali.

Prvo splahnem, ta voda je najbolj umazana in jo odlijem na kompostnik. Ponovno splahnem s čisto vodo ter jo odlijem znova na kompostnik. Tako dva krat splahnem vse posode. Posode so že sedaj skoraj čiste.

Potem v prvo posodo nalijem malo čiste vode in vzamem wc metlico ali podobno ščetko, ter počistim stene, splahnem s čisto vodo in odlijem v drugo posodo. Drugo posodo očistim z metlico (v njej je voda iz prve posode), splahnem s čisto vodo in odlijem v naslednjo posodo, tako nadaljujem do zadnje posode, kjer na koncu odlijem na kompost. Vsa voda od čiščenja konča na kompostu!

Ročko zelo priporočam, z njo imam obe roki prosti, porabim zelo malo vode (največ 2 litra na posodo). Pozimi lahko prinesem do komposta toplo vodo (topla voda pri -6°C pride še kako prav) in jo, ko očistim posode odnesem nazaj. Ročko lahko uporabim tudi poleti, ko v njo nalijem deževnico. Ročka je priročna in zelo olajša čiščenje posod.

kompost

Polnjenje kompost

Sam polnim kompost tako, da dajem izmenično, kot v lazanji, gnoj, ostali organski material (kuhinjski ostanki...), gnoj, organski material, gnoj... na koncu zaključim z eno ali dvema posodama gnoja. Nato porinem nazaj stari kompost, ter vse skupaj pokrijem z pokrivnim materialom npr. slama. Moja izkušnja je, da se tako material najhitreje segreje.

Čas praznjenja in čiščenja posod

Najbolje je praznit vsak teden v soboto ali nedeljo. Posebno pozimi, ko je zvečer hitro tema, takrat ne boste praznili posod pri luči, zato je v redu imeti 2-3 posode več, da lahko počakate na vikend brez skrbi, da bi zmanjkalo posod.Ko praznite posode na kompost naj jih bo vsaj dve ali več.

Če ste sami, potem lahko tudi na 14 dni, vendar bo aktivnost v kompostu medtem upadla, ko boste dodali material se bo znova dvignila.

Sam porabim za 3 straniščne posode, plus 2-3 posode s kuhinjskimi odpadki, okrog 35 minut. V ta čas je vključeno vse, od takrat ko se obujem in do takrat ko pridem noter in se sezujem. Polne pokrite straniščne posode shranjujem v garaži, lahko tudi v kopalnici - ne smejo zmrznit (potem bodo posode počile in jih ne boste mogli izpraznit).

 

kompostni zaboj

Pokrivni material

Stari plastični kompostnik, sem uporabil kot skladišče za žagovino. Ostalo žagovino imam v petdeset liternih vrečah. Najbolje si je nabavit zalogo za celo leto, če imate prostor pa še za kakšno leto več. Žagovina je lahko tudi zunaj, le čez zimo se je splača imeti manjšo količino, npr. za štiri mesece pod streho ali znotraj, da ne zmrzne.

Pri stranišču imam dve posodi za žagovino (običajna plastična vedra), iz ene jemljem, medtem ko je druga polna postavljena na stran. Ko je prva prazna, jemljem iz druge, tako nikoli ne ostanem brez pokrivnega materiala pri stranišču, in lahko prvo napolnim tudi pozneje, če na primer zunaj prav tisti trenutek lije kot iz škafa.

Nakup

Če veste angleško priporočam nakup knjige, je zelo zanimiva, berljiva in zabavno napisa. Najboljša knjiga o kompostiranju.

In kot sem že omenil zelo priporočam termometer, tako vidite kaj se dogaja v kompostu, ki se sedaj da dobiti tudi pri nas, tukaj.

Navodila kako narediti kompostno stranišče ali kompostni zaboj.

VIDEO: Praznjenje straniščnih posod 

Tukaj podrobno celoten postopek praznjenja posod.

 

Vir: HumanureHandbook.com